Platforma sodobnega plesa 2022 - Igrivost

Giuseppe Chico, Barbara Matijević

FORECASTING

dramaturško-koreografska serialka za laptop in človeško telo

FORECASTING <em>Foto: Jelena Remetin</em>
Foto: Jelena Remetin

1er stratagème in De facto, 2011

Prostovoljni prispevki.

Predstava traja 45 minut in nima odmora.

Avtorja: Giuseppe Chico, Barbara Matijević
Izvajalka: Barbara Matijević
Oblikovalec videa: Giuseppe Chico
Zvok/Oblikovalec zvoka: Viktor Krasnic
Patch Max: Niccolo Gallio

Produkcija: Kaaitheater (Bruselj)
Koprodukcija: UOVO (Milano)
Izvršna producenta: 1er stratagème in De facto
Podporniki: DRAC Ile de France, Hrvaško ministrstvo za kulturo, mesto Zagreb, Francoski inštitut, Združenje Beaumarchais SACD, PACT Zollverein (Essen) in Caos/Festival Terni (rezidenčni program)
Predstava je v angleščini.

Posebna zahvala Marie Roche/Grand Ensemble za sodelovanje in Rostanu Chentoufu za vodenje projekta.

FORECASTING temelji na zbirki amaterskih videoposnetkov z največjega spletnega mesta za izmenjavo videoposnetkov, YouTube. Delo raziskuje proces gledanja videoposnetkov tako, da ga zreducira na bistvene elemente: na telo in na zaslon. Performer na praznem odru upravlja s prenosnim računalnikom, ki prikazuje na stotine videoposnetkov, ki so jih objavili amaterji na YouTubu: ljubitelji hrane, oboževalci orožja, ljubitelji fitnesa, navdušenci nad "naredi si sam", vrtnarji, pa tudi kontemplativni sprehodi, intimne izpovedi in igrivi trenutki s hišnimi ljubljenčki.
Videoposnetki so izbrani tako, da ustrezajo človeškemu merilu, kar omogoča, da se zaslon uporablja kot maska in podaljšek performerke, ki videoposnetke dopolnjuje tudi s svojim glasom, s čimer še bolj zabriše meje med seboj in nenehnim tokom spleta.

S to hibridno izkušnjo se FORECASTING postopoma spremeni v zgodbo vseh zgodb, v odrsko predstavitev naših spletnih življenj, v poetično skico vpliva, ki ga imajo digitalna orodja pri pripovedovanju o sebi in kolektivni konstrukciji imaginarnega.

Film FORECASTING je prejel posebno nagrado žirije na 56. festivalu Mess v Sarajevu.

Barbara Matijević je v Zagrebu (Hrvaška) študirala jezike in književnost ter ples in igro. Njeno delo se odvija v obliki gledaliških ali plesnih predstav, predavanj, radijskih iger, skupinskih koreografij, fotografskih razstav in instalacij. Kot plesalka in igralka je sodelovala s koreografi in gledališkimi režiserji v Franciji, na Hrvaškem, v Sloveniji in Belgiji (Boris Charmatz, Joris Lacoste, Bojan Jablanovec). Poučevala je na Umetniški akademiji v Osijeku, Plesni akademiji v Zagrebu, Akademiji za likovno umetnost v Helsinkih in na Lasalle College v Singapurju. Živi v Parizu in deluje na mednarodni ravni.

Giuseppe Chico je začel igrati pri desetih letih, ko se je učil pri skupini Abeliano pod vodstvom Tine Tempesta. To prakso je nato poglobil v gledališču Kismet pri Robertu McNeerju, kot scenograf pa je sodeloval tudi s Paolom Baronijem. Po študiju gledališča v Rimu in Milanu se je zaradi zanimanja za ples in dramaturško kompozicijo preselil v Pariz. Kot performer je sodeloval z Mille Plateaux Associés, Georgeem Appaixom in Jorisom Lacostom. Od leta 2008 sodeluje z Barbaro Matijević.

 


Platforma sodobnega plesa 2022 - Igrivost - Uvodna stran