Platforma sodobnega plesa 2022 - Igrivost

Barbara Matijević

INTERMEDIALNOST V UPRIZORITVENIH UMETNOSTIH

delavnica

INTERMEDIALNOST V UPRIZORITVENIH UMETNOSTIH <em>Foto: Dantès Pigeard</em>
Foto: Dantès Pigeard

Trajanje: 120 minut (predavanje 60' in Q&A 60')

"Intermedialnost v uprizoritvenih umetnostih" je strnjena dvourna delavnica, katere namen je analizirati različne vrste interakcij med gledališčem in drugimi mediji v umetniškem delu Barbare Matijević in Giuseppeja Chica. Koncept intermedialnosti v kontekstu njunega dela poudarja zlasti vidik medsebojnega vpliva in interakcije med medijem plesnega gledališča in medijem interneta, ki vodi v redefinicijo obeh, kar posledično prinaša svežo percepcijo. Delavnica se bo osredotočila na konkretne umetniške taktike, strategije in praktične primere pogajanj med fizičnim in virtualnim, mediji brez povezave in spletnimi mediji ter razčlenil možne načine soobstoja mehanike gledališča in mehanike interneta v predstavi v živo.

Barbara Matijević bo razčlenila predstave Premier Stratagem, ki se nahajajo v prostoru med gledališčem kot "fizičnim hipermedijem" (ki ga opredeljujejo realni prostor, realna telesa, realni časovno-prostorski odnos z občinstvom in ki lahko vključuje vse druge medije) in internetom kot "virtualnim hipermedijem" (ki lahko vključuje tudi vse druge medije – video, besedilo, zvoke itd. –, vendar na nefizičen, virtualen način). Naj bo to z risbami s kredo na velikanski tabli, kot v filmu [I AM 1984], z videoposnetki, ki se predvajajo na zaslonu prenosnega računalnika [FORECASTING], z uporabo strojev in predmetov DIY, ki so na voljo na internetu [I VE NEVER DONE THIS BEFORE], s telesom, ki postane hiperpovezava [OUR DAILY PERFORMANCE], ali prek žive interakcije s spletnim strežnikom [SCREENAGERS], Matijević in Chico s svojimi predstavami predlagata formalno iznajdljive, premišljene in poetične meditacije o kompleksnosti odnosa med človekom, novimi potrošniškimi tehnologijami in mediji.

Intermedialnost je bila na različnih umetniških področjih uvedena v šestdesetih letih 20. stoletja, z namenom referiranja na umetniške pojave, ki vzniknejo, ko se oblike reprezentacije in načini percepcije, značilni za en določen medij, citirajo, reflektirajo in komentirajo ali preoblikujejo v drugega. "Intermedialnost" kot širok pojem obravnava kombinacije in procese izmenjave med različnimi mediji, pri čemer si ne prizadeva toliko za integracijo različnih medijev kot za upodabljanje prehodov, vmesnih točk in meja, v katerih se posebni dosežki prevajanja in preoblikovanja ne le predstavljajo, temveč tudi samoreflektivno izpostavljajo.

Barbara Matijević je v Zagrebu (Hrvaška) študirala jezike in književnost ter ples in igro. Njeno delo se odvija v obliki gledaliških ali plesnih predstav, predavanj, radijskih iger, skupinskih koreografij, fotografskih razstav in instalacij. Kot plesalka in igralka je sodelovala s koreografi in gledališkimi režiserji v Franciji, na Hrvaškem, v Sloveniji in Belgiji. Leta 2008 je začela umetniško sodelovati z Giuseppejem Chicom in od takrat je bilo njuno delo predstavljeno v več kot 35 državah v Evropi, Aziji in Latinski Ameriki. Poučevala je na Umetniški akademiji v Osijeku, Plesni akademiji v Zagrebu, Akademiji za likovno umetnost v Helsinkih in na Lasalle College v Singapurju. Živi v Parizu in deluje na mednarodni ravni.


Platforma sodobnega plesa 2022 - Igrivost - Uvodna stran