Platforma sodobnega plesa 2022 - Igrivost

Natalija Manojlović Varga, Andrej Rozman Roza

POVODNI MOŽ AMBROŽ

plesno-gledališka predstava za otroke 4+

POVODNI MOŽ AMBROŽ <em>Foto: Jaka Varmuž</em>
Foto: Jaka Varmuž

Plesni Teater Ljubljana, 2021

V sodelovanju s Poletnim lutkovnim pristanom (LGM). Vstopnina: 1 EUR

Predstava traja 45 minut in nima odmora.

Avtorica, koreografinja, režiserka: Natalija Manojlović Varga
Soavtor, avtor besedila, soustvarjalec: Andrej Rozman Roza
Avtor glasbe in izvajalec: Blaž Celarec
Glasbenik na posnetku: Joži Šalej
Soustvarjalci in izvajalci: Barbara Kanc, Katarina Barbara Kavčič / Veronika Valdés, Tines Špik, Andrej Rozman k. g.
Scenografinja: Sara Slivnik
Kostumografinja: Vasilija Fišer
Oblikovalec svetlobe in svetovalec za tehnične rešitve: Janko Oven
Izdelovalka kostumov: Vesna Novitovič
Oblikovalki in izdelovalki mask: Alja Sušnik, Tinka Prpar
Asistentka scenografije: Maruša Mali

Kreativna producentka: Katja Somrak
Produkcija: Plesni Teater Ljubljana
Zahvala: Urša Kodela Lapan

Program Plesnega Teatra Ljubljana sofinancirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.

Ambrož živi v svetu, v katerem ni nobenih strojev, nobenih tovarn in nobenih trgovin. Vse, kar potrebuje, raste in plava v njegovem jezeru. Da mu ni preveč dolgčas, nagaja ribičem in se igra z vodnimi živalmi in predmeti, ki jih v njegovo jezero vržejo kopenski ljudje. Ko pa v jezero pade čevelj, ki je drugačen od tistega, ki že leži na dnu jezera, se Ambrož naenkrat spomni, da sta mu starša, preden sta ga zapustila in odšla v toplejše vode, naročila, da si mora nujno poiskati ženo, saj se sicer njihov rod ne bo nadaljeval. A kje naj jo najde? Povodnih ljudi je namreč veliko manj kot kopenskih in Ambrož ne pozna niti ene same povodne žene. Zato se odpravi na kopno, kjer pa je svet zelo drugačen. Tamkajšnji ljudje nosijo obleke, namesto vode pijejo čudne tekočine in počnejo Ambrožu povsem nerazumljive reči. Da se ga ne bi bali, se mora zaviti v njihove obleke in se delati, da je eden od njih. A tudi tak se ne upa približati nobeni kopenski ženi. Dokler ga ena ne prosi, da bi ji odmašil odtok, skozi katerega spušča vso nesnago iz svoje hiše naravnost v reko. Ambrožu se to ne zdi prav, a če se ji hoče prikupiti, mu ne ostane drugega, kot da ji pomaga. Ko pa se potopi v reko, da bi odmašil odtok, spozna nekoga, ki se z njegovo pomočjo pri zastrupljanju reke nikakor ne strinja.

Andrej Rozman Roza (1955, Ljubljana) piše pesmi, zgodbe in gledališke igre za otroke in odrasle. Bil je med pobudniki uličnega in improvizacijskega gledališča v Sloveniji in ima svoje gledališče, imenovano Rozinteater, v katerem je avtor, režiser in igralec. Verjame, da je na Zemlji mogoče živeti brez revščine in brez onesnaževanja okolja.

Natalija Manojlović Varga (1978, Osijek, Hrvaška) se je iz Osijeka preselila v Zagreb, kjer je končala študij psihologije ter pozneje gledališko in radijsko režijo. Ves ta čas je delala v gledališču kot koreografinja in režiserka in verjame, da je gledališko življenje največja šola življenja. Trenutno režira in koreografira v Ljubljani.


Platforma sodobnega plesa 2022 - Igrivost - Uvodna stran