Platforma sodobnega plesa 2022 - Igrivost

Jan Rozman

PREDMETENJE

solo performans

PREDMETENJE <em>Foto: Nada Žgank</em>
Foto: Nada Žgank

Emanat, 2018

Predstava traja 50 minut in nima odmora.

Avtor koncepta in izvajalec: Jan Rozman
Dramaturginja: Julia Keren Turbahn
Oblikovalka svetlobe: Urška Vohar
Kostumografinja: Kiss the Future
Svetovalec za scenografijo: Dan Adlešič
Odrski asistent: Dan Pikalo
Grafični oblikovalec: Matija Medved
Snemalec videa: Gregor Gobec
Fotografinja: Nada Žgank
Prevajalec in lektor: Urban Belina

Produkcija: Emanat
Izvršna producentka: Sabina Potočki
Koprodukcija: Plesni Teater Ljubljana

Finančna podpora: Mesta občina Ljubljana

V svojem solo performansu se koreograf, performer in improvizator Jan Rozman sooči s stvarmi – s predmeti, ki ga obkrožajo, pa tudi z občutki in idejami, ki jih ti predmeti sprožajo. Predmetenje je visceralni odziv na svet stvari, v katerem živimo. Je premeten in ljubi reči.
Gledališki oder postane prostor stika med živo in neživo materijo; okolje, v katerem stvari lahko vzpostavljajo odnose, komunicirajo in soobstajajo – ter ob tem morda razkrijejo tudi svojo drugo plat.

Predstava gradi na vmesnih prostorih: med objektom in subjektom, med obstojem, spekulativnim obstojem in neobstojem, nedejavnostjo in delovanjem, nasičenostjo, umirjenostjo in praznino, svetlobo, mrakom in temo, med vsakodnevnim, skrivnostnim in poetičnim, kot tudi med posameznimi prisotnimi telesi.

Jan Rozman (1991) je plesalec, performer in improvizator, ki deluje med Ljubljano in Berlinom. Aktiven je na neodvisni plesni sceni, kjer sodeluje z uveljavljenimi plesalci in koreografi ter razvija svoje avtorsko delo, ki ga zaznamuje prepletanje različnih elementov (ples, gledališče, scenografija, glasba) in humor. V svoji umetniški praksi se ukvarja z razširjenim pojmom telesnosti, materialno semiotiko, teksturami, vrzelmi, napakami in zmedo, ekologijo, domišljijo, (znanstveno) fantastiko in humorjem. Svoje delo usmerja v raziskavo in artikulacijo relevantnih uprizoritvenih izrazov za post-internetno/antropoceno obdobje.


Platforma sodobnega plesa 2022 - Igrivost - Uvodna stran